Friday, June 24, 2011
MOIST BUTTER CAKE
Bahan2 yg diperlukan (seperti dalam packaging yerr)
Cara membuat buttermilk: 1 cwn susu (250ml) diperahkan dgn sebiji lemon dan biar seketika sehingga berbuih.
Dalam bekas yang berasingan campurkan BAHAN A dan BAHAN B
Pukul telur hingga kembang sedikit (vanila tak diperlukan sbb dlm premix dh ada serbuk vanila)
Hasil: telur yg dipukul kembang
Masukkan butter/marjerin/minyak jagung bersama buttermilk tadi dan kacau sebati
Masukkan tepung PREMIX (BAHAN A dan B) sedikit demi sedikit sehingga habis
Hasil: creamy texture
Tuang ke dalam loyang 8 inci yg telah dialas kertas minyak yang disapu sedikit minyak
Bakar mengikut oven masing2...
Taraaaa...ini lah hasil nyer...
Optional: sos: BAHAN C, mentega dan air -kacau sehingga benar2 larut dan sebati
Hasilnyer: sos karamel yang berkilat
***PASTIKAN BAHAN C BENAR2 LARUT AGAR SOS MUDAH MERESAP PADA KEK***
-cucuk kek yang masih suam dgn tester kemudian curahkan sos yang siap dimasak ke atas kek..biarkan seketika agar sos meresap elok ke dalam kek...
Kek siap untuk dihidang..
SELAMAT MENCUBA!!