Friday, June 24, 2011

MOIST BUTTER CAKE

 Bahan2 yg diperlukan (seperti dalam packaging yerr)
Cara membuat buttermilk: 1 cwn susu (250ml) diperahkan dgn sebiji lemon dan biar seketika sehingga berbuih.
Dalam bekas yang berasingan campurkan BAHAN A dan BAHAN B
 Pukul telur hingga kembang sedikit (vanila tak diperlukan sbb dlm premix dh ada serbuk vanila)
 Hasil: telur yg dipukul kembang
Masukkan butter/marjerin/minyak jagung bersama buttermilk tadi dan kacau sebati

 Masukkan tepung PREMIX (BAHAN A dan B) sedikit demi sedikit sehingga habis
 Hasil: creamy texture
 Tuang ke dalam loyang 8 inci yg telah dialas kertas minyak yang disapu sedikit minyak
Bakar mengikut oven masing2...
 Taraaaa...ini lah hasil nyer...
 Optional: sos: BAHAN C, mentega dan air -kacau sehingga benar2 larut dan sebati
 Hasilnyer: sos karamel yang berkilat
***PASTIKAN BAHAN C BENAR2 LARUT AGAR SOS MUDAH MERESAP PADA KEK***
-cucuk kek yang masih suam dgn tester kemudian curahkan sos yang siap dimasak ke atas kek..biarkan seketika agar sos meresap elok ke dalam kek...
Kek siap untuk dihidang..
SELAMAT MENCUBA!!
Related Posts with Thumbnails
 

©2009 ClassiQue BonDa | by TNB